Työmiehen päiväkirja Asiaa siitä mistä ei pitäisi puhua ääneen

Sanna ja lapset tahtoo kotiin - kivitetään ne!

  • Sanna ja lapset tahtoo kotiin - kivitetään ne!Näin CNN:n uutisvideon jossa haastateltiin suomalaissyntyistä Isis-vaimoa, Sannaa.


Vaikka Sanna varmasti itse on valinnut osansa niin en voi olla ärtymättä toimittajan setämäisellä poljennolla esittämistä kysymyksistä mm. Sharia-lakia koskien. Aivan kuin Isis-vaimo voisi niihin rehellisesti vastata; Isiskin osaa katsella televisiota. Vastaisin itsekin tuossa tilanteessa tavalla jolla jää eloon - edes hetkeksi.


Hetkistä myöhemmin toimittaja kysyy haluaako Sannan 13-vuotias tytär käyttää kasvot peittävää huntua, mikäli pääsee takaisin Suomeen. Melko relevantti kysymys sodan keskellä, erittäinkin kun kieltävän vastauksen saatuaan setä alkaa luennoida siitä kuinka tyttö ei saa riittävästi D-vitamiinia mikäli koko iho on peitetty. Luulen, että Sannan ja lasten suurin ongelma ei viime päivinä ole ollut riittävä vitamiinien saanti.


Mutta jokainen tekee työtään: Sanna on kotiäiti ilman kotia ja koittaa pitää itsensä sekä lapsensa hengissä, koska äideillä on sellainen tapa. Toimittaja toimittaa kyselemällä tyhmiä ja viisaita koska osaa englantia. Minä teen tehtaalla mitä mestari käskee koska en osaa mitään noista edellämainituista.
 

Kysyttäessä haluaisiko Sanna takaisin Suomeen hän vastaa kolme kertaa definitely, definitely, definitely! Definitely tarkoittaa ehdottomasti (katsoin Google-kääntäjästä). En ole mikään psykologi, mutta uskon tuon vastauksen olevan aito ja rehellinen, vaikkakaan en Sannan hunnusta johtuen päässyt analysoimaan hänen mikroilmeitään.

 

Estettä kotiinpaluulle ei Suomen lakien mukaan kai ole? Ainakin minusta olisi parempi jos Sanna ja lapset palaisivat takaisin Tyrväälle kokeilemaan pitääkö se klisee paikkansa, että aina voi aloittaa uudestaan - hunnutettuna tai ilman.


Sanna ei vain ilman apua tule pääsemään sieltä hevonperseestä minnekään. Varsinkin kun koko omaisuus näyttää olevan kaksi peltipurkkia ja tyhjä vesipullo. Sitä nokinaamaista räkänokkaa, joka kutsuu Sannaa äidikseen, ei varmaankaan lohduta yhtään tieto siitä, että palatessaan he ovat oikeutettuja suomalaiseen sosiaaliturvaan; rikollisen järjestön toimintaan osallistumisella ei ole vaikutusta etuuksien maksamiseen.
 

Mutta ei hätää. Ei veronmaksajien rahoja mene pennin hyrrää Sannan ja lasten asumistukeen. Sinne aavikolle ne todennäköisesti jäävät ja sinne ne kuolevat joko omien tai vihollisten pudottamaan pommiin, elettyään sitä ennen varsin kurjan elämän. En soisi sellaista edes Isis-taistelijan lapsille.


Vaikka tiedänkin heidän olevan vain pisara tässä kurjuuden meressä, ja tiedän Sannan itse osaltaan olleen aiheuttamassa epätoivoiseen tilanteeseen joutumistaan, niin silti tunnen sääliä, hätää ja myötätuntoa. Korviani viiltää pienen Isis-pojan äidilleen suomeksi sanoma lause: ”Äiti toi haluu...”


Parin kuukauden päästä Daruden jumbosija euroviisuissa ja hallituksen synnytystuskat muuttavat Sannan ja lapset vain haaleaksi muistoksi. Kenties joku ikänsä ryypännyt mennneiden vuosien sankarikin kuolee ennen aikojaan ja porukalla surraan yhteistä menetystä. Eikä siinä mitään väärää ole: ”Paha ei ole kenkään ihminen vaan toinen on heikompi toista.” Tuo Eino Leinon säe pätee myös Sannaan.


Voi olla, että Sanna on paatunut terroristi. Voi myös olla, että kyseessä on vain särjetty ja vietävissä oleva ihminen, joka hyväksyntää hakiessaan on valinnut väärin ja katuu sitä nyt. En tiedä onko kukaan teistä koskaan ollut niin umpikujassa ja vittuuntunut kaikkeen, että on ollut valmis melkein mihin tahansa saadakseen elämälleen uuden suunnan. Minä olen. Onneksi kukaan kalifaatin edustaja ei sattunut olemaan silloin paikalla.


Voi myös olla, että jos Sanna lapsineen jollain ilveellä onnistuu palaamaan Suomeen niin kaikki menee silti päin helvettiä. Voi olla, että suihkussa käytyään ja puhtaan kaavun saatuaan hän palaa takaisin pahantekoon. Sellainen on aika tyypillistä ihmisille - minullekin - erilaisissa mittakaavoissa. Toki minun tapauksessani riittää usein selvittelyksi vakava nuhtelu ja antibioottikuuri. Sannalla taitaa olla edessään tiukempi tilinteko.


Mutta siitä huolimatta aina kannattaa kivittämisen sijaan yrittää. Joskus joku voi onnistuakin ja onnistuukin. Maailmalta haetaan kuolleitakin ihmisiä kotiin - miksei sitten eläviä.


Jussi Kolehmainen, suvakkihuora ja kukkahattutäti


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Maailmalta haetaan kuolleitakin ihmisiä kotiin - miksei sitten eläviä."

Kuolleet eivät aiheuta juurikaan ongelmia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suomen lainsäädäntöön sisältyy oletus, että lain säätämien rangaistusten aiheuttama haitta ehkäisisi ainakin jatkorikollisuuden. Vaan eihän tämä oikein toimi, jos ihminen on valmis tappamaankin itsensä islamin vuoksi. Nytkin on uutisia, miten islaminsa vuoksi hirveästi kärsineet jihadistit näkevät syyllisiä kaikkialla muualla, mutteivät itsessään.

Siksihän islamilaisissa maissa on kuolemanrangaistus, koska muut keinot eivät oikein tehoa.

Kaikesta huolimatta Suomen kansalaisuus on oltava arvokas asia. Jopa niin arvokas, että nämä kansanmurhanhimoiset ihmisetkin pitää ottaa vastaan, jos heillä on kansalaisuus. Toivottavasti tulevaisuudessa näitä kansalaisuuden myöntämisiä voidaan harkita tarkemmin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Estettä kotiinpaluulle ei Suomen lakien mukaan kai ole?".
Mitähän Syyrian laki sanoo siinä maassa tehdyistä rötöksistä tai pahemmistakin ? Syyriassa kuitenkin on paras tieto siellä tehdyistä ja faktojen selvittäminen käy Syyriassa varmasti paremmin, kuin Suomessa.

Eikö Ruandan tapaus ole opettanut mitään hyödyllistä ?

Varmaan Turun puukottajakin halusi ehdottomasti päästä Suomeen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Pitää olla rutkasti joutilasta aikaa, jos sitä riittää näiden sannojen itse valitsemansa kohtalon mietiskelyyn ja säälimiseen. Toisille kuninkaalliset edustavat korkeinta sosiaalipornoa, joillekin sitä on ”Isis-vaimo”.

Vähemmän niitä kivittämisiä olen kuullut tapahtuvan Suomessa. Afganistanista noita uutisia näyttää tulevan kokolailla tiuhaan tahtiin.

Lapset tulisi toki saada pois tuollaisesta kurjuudesta ja huostaanottoja taidetaan suorittaa vähäisemmistäkin syistä.

Käyttäjän JussiKolehmainen kuva
Jussi Kolehmainen

"Pitää olla rutkasti joutilasta aikaa, jos sitä riittää näiden sannojen itse valitsemansa kohtalon mietiskelyyn ja säälimiseen."

Kyllä 24 h vuorokaudessa riittää. Lisäksi nuo mainitsemasi asiat tapahtuvat muun toiminnan ohessa joten varsinaisesti ole pois mistään tuottavasta työstä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Max Jussila: - "Lapset tulisi toki saada pois tuollaisesta kurjuudesta ja huostaanottoja taidetaan suorittaa vähäisemmistäkin syistä."

Jeps. Jos minä saisin päättää, niin lapset Suomeen huolella valittuun adoptioperheeseen kasvamaan ja Sanna Syyrian aavikolle jatkamaan pyhää sotaansa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Onko kukaan kuullut että ihan lähellä Ukrainassa taistelee satoja suomalaisia Ukrainan kaatamiseksi? He ovat tappaneet varmaankin jo satoja ihmisiä mutta suomalaisten mielestä he ovat sankareita.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

En ole kuullut, mutta eivät he ole Suomea kaatamassa, tämä sakki sen sijaan on.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Varmaan olet kuullut. Kunhan saavat ensin Ukrainan nurin, seuraavana on tietysti Suomi. Bäckmannin porukalla on kymmeniä divisioonia itärajan takana, mutta missä asti ovat muslimien divisioonat?

Artturi Hård

Jos henkilö on täysin vapaaehtoisesti lähtenyt Suomesta järjestöön, minkä tarkoituksena ja tavoitteena on ollut tuhota länsimaat ja Suomi valtiona ja alistaa ne islamilaisen valtion vallan alle, niin vaikea on löytää sympatiaa tuollaiselle oliolle. Pysyköön siellä missä on ja vastatkoon teoistaan kyseisten maiden lakien mukaan.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Paljonko näillä isis-naisilla oli myötätuntoa länsimaalaisille ihmisille ja isiksen vangeille? Näkyi asenne jo siinä, että kävivät hunnuttomien vankien ja toimittajien kimppuun.

Lyhyesti ja yksinkertaisesti. Suomen ei tule auttaa millään tavoin näitä.

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

"Jos"

Niinhän se menee, että nykyaikaa on se, että ensin hutkitaan ja sitten tutkitaan. Tätä ylempää ihmisrotua näyttää riittävän.
Sanna ei ole välttämättä tajunnut mitään siitä, mihin on osallistunut. Ei ole välttämättä ymmärtänyt edes sitä, mitä tarkoittaa Isis. Paljon yksinkertaisempiinkin asioihin on ihan fiksutkin ihmiset menneet mukaan, vaikka ne on alusta asti näyttänyt kaistapään touhuilta.

Sanna on Suomen kansalainen. Häntä ei ole syytetty eikä liioin tuomittu maanpetoksesta. Hän on tukalassa tilanteessa ja valtion velvollisuus on kaikesta huolimatta pyrkiä huolehtimaan omista kansalaisistaan.

Syyrian lakien rikkominen ja niistä tuomituksi tuleminen on Syyrian asia. Toistaiseksi tilanne on se, että Sanna on käytännössä vain Suomalainen turisti joka on joutunut keskelle sotaa.

Voin laittaa pari latia sen puolesta, että Sanna ei alkuun tajunnut mihin on menossa ja kun alkoi tajuta, niin huomasi olevansa liian syvällä.

Tuo toimittaja, joka Sannaa haastatteli, on aivoiltaan perus pöljä. Kyselee sellaisia kysymyksiä, joihin Sanna ei voi vastata kunnolla ja rehellisesti. Sanna on ympäristössä, jossa mielipiteen ja valinnan vapaus on lähellä nollaa, tilanne on epävarma ja tulevaisuudesta ei mitään hajua. Kysyppä siinä sitten, että mitä mieltä olet näistä hulluista, joita tässä ympärillä pyörii? Sanna kyllä ymmärtää sen, että jos hän vastaa vähänkään väärin, ei varmuudella pääse takaisin Suomeen, mutta tietää myös sen, että jos ei siltikään kerkeä turvaan, joutuu hän tilille sanomisistaan näiden hullujen toimesta.

Täällä turvallisessa Suomessa näyttää olevan myös ihan riittävästi lynkkaus-mentaliteetin omaavia ihmisiä. Sanoa saa ja mielipiteitä on ihan hyvä esittää.
Toivon, että Artturi avartaa vähän katsettaan, jottei meillä ole äkkiarvaamatta Suomessa samankaltaista kuin siellä, missä Sanna on.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kannattaa sinunkin tutustua termistöön, kun käytät sanaa ”maanpetos”.

Minä taas näenn asian niin, että nämä ihmiset ovat tehneet täysin tietoisen valinnan ja varsin hyvin tienneet, mihin ryhtyivät. Se, että haastattelija on pöljä, ei tee sannojen valintoja yhtään paremmaksi.

Se, onko näiden valintojen kautta syyllistytty rikoksiin, on eri asia. Äideiksi kelpaamattomia nuo naiset ovat joka tapauksessa, täysin kategorisesti.

Käyttäjän JussiKolehmainen kuva
Jussi Kolehmainen

"Jos henkilö on täysin vapaaehtoisesti lähtenyt Suomesta järjestöön, minkä tarkoituksena ja tavoitteena on ollut tuhota länsimaat..."

Tätä on toistettu varmaankin kyllästymiseen asti: ne lapset, joita kaiketi on siellä kolmisenkymmentä, eivät ole lähteneet sinne vapaaehtoisesti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, ei mua nä aikuiset ihmiset kiinnosta, he ovat tietoisen valinnan tehneet, mutta nuo lapset pitäisi sieltä hakea välittömästi pois.

Tai olisi pitänyt jo.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Oikein hienoa tekstiä ja hienoa pohdintaa.

Joka meistä on syytön, heittäköön ensimmäisen kiven.

Kiviä on jo kovasti lennellyt.
Nähtävästi niitä syyttömiä ihmisiä on sittenkin olemassa,
tai ainakin niitä jotka kokevat itsensä syyttömiksi.

Mielestäni Sanna voi palata, vaikka hän muodostaakin jonkinlaisen riskin.

Jos Sanna palaa, hänen tulisi alistua siihen että hänen tekonsa tutkitaan ja niistä langetetaan lain määräämät tuomiot. Jokatapauksessa olen sitä mieltä että Sanna saa alistua siihen että menettää osan yksityisyydestän, niin että yleisen turvallisuuden takia hänen toimiaan Suomessa voidaan tarkkailla tarkemmin kuin mitä yleensä tapana on.

Muuten Sanna voi minun puolestani nauttia Suomen kansalaisena samoista kansalaisoikeuksista kuin muutkin suomalaiset.

Sen verran kulttuuriin sopeutumista vaatisin kuitenkin Sannalta, että käsipäivää tervehtiminen ja muut vastaavat suomalaisille ominaiset käyttäytymisen muodot onnistuvat. Niin idealistinen ei saa olla ettei mitään sopeutumista voisi edellyttää.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Lapset pois sieltä heti ensikädessä. Sanna itse voi jäädä tutkittavaksi ja tuomittavaksi johonkin sikäläiseen oikeusistuimeen.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kun kyseessä on yksiselitteisesti Suomen kansalainen, taidamme olla velvoitetut ottamaan tämä huomioon, olivat asenteet, tuntemukset tai epäilyt mitä hyvänsä. Mahdollisista rikoksista vastataan siinä maassa missä ne on tehty, mutta jos tarjolla on epäilyttävä oikeudenkäynti ja kuolemanrangaistus, pitäisi kansalaista pyrkiä tältä suojaamaan. Oikeuskäsittely kotimaassa olisi silloin se vaihtoehto.

Totta kai terroristin vaimo on turvallisuusuhka kotimaassaan. Uusia lakeja tuskin tarvitaan. Hänen toimiaan on syytä seurata. Huolestuneempi olisin kuitenkin potentiaalisista terroristeista joita ei syystä tai toisesta tunnisteta.

Lasten suhteen taas pätee lastensuojelulaki. Myös terve järki ei ole tässäkään tilanteessa haitaksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kaikki ovat yksimielisiä että Sanna on syyllinen ja häntä pitää rangaista.

Mutta hyvät ystävät, olemmeko yksimielisiä myös siitä, että Donetskin pataljoonan komentaja ja kaikki taistelijat ovat puhtaita pulmusia, vaikka ovat sotineet Ukrainan laillista hallitusta vastaaan vuosikausia?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Donetsk ja Ukraina ei mielestäni kuulu tähän.
Sillä alueella käydään tavanomaista sotaa, ei katkota kauloja ja orjuuteta uskonnollisia vähemmistöjä. Julmuudet "kalifaatin" alueella olivat aivan omaa luokkaansa, uskomattoman raakoja ja massiivisia jopa sodassa.

Toimituksen poiminnat